Vad händer med människokroppen i rymden?

Hur kan du hålla dig frisk samtidigt som du upplever drömmen om att leva i rymden?

Har du någonsin drömt om att åka till rymden? Rymden är en mycket svår miljö. När vi går till rymden, vilken typ av effekter upplever våra kroppar?

Vilken typ av förändringar sker när du går till rymden?

Många människor upplever ”rymdsjuka”

På ISS, eller rymdfarkoster som har flugit ut i rymden, är tyngdkraften mycket svagare än på jorden. Som ett resultat visar många människor symtom på ”rymdsjuka”, såsom huvudvärk, illamående och kräkningar. När vi är på jorden påverkas vi starkt av tyngdkraften. Vi har ett litet organ som kallas det vestibulära organet djupt inne i våra öron (i innerörat) som spelar en nyckelroll för att hålla våra kroppar i balans.
Detta organ omvandlar information om gravitation och acceleration som upplevs av kroppen till elektriska signaler och skickar dem till hjärnan. Medan den är på jorden tar hjärnan alltid emot gravitationsinformation från de vestibulära organen och använder den för att hålla kroppen balanserad.
I rymdens låga gravitation förändras informationen från de vestibulära organen. Detta tros förvirra hjärnan, vilket leder till rymdsjuka. Men detta tillstånd fortsätter inte särskilt länge. Om du stannar några dagar i rymden justerar din hjärna sin tolkning av den vestibulära informationen, så rymdsjukan försvinner. Det finns individuella skillnader i svårighetsgraden av rymdsjuka, och vissa människor upplever det inte alls. När man återvänder till jorden upplever man effekterna av jordens gravitation igen, och därmed uppstår ibland ”gravity sickness”, med liknande symptom som rymdsjuka.

Astronauter ser ut som om deras ansikten är uppsvällda. Varför?

Ansiktet sväller ofta i rymden

Blod och andra kroppsvätskor dras av gravitationen in i underkroppen. När du går till rymden försvagas gravitationen och därmed dras inte vätskor ner längre, vilket resulterar i ett tillstånd där vätskor ansamlas i överkroppen. Det är därför ansiktet sväller i rymden. Även näsans slemhinnor sväller, så astronauter har ofta igentäppta näsor. Om du vistas ett tag i rymden balanserar vätskorna i din kropp ut, och ansiktssvullnad börjar vanligtvis försvinna efter några veckor.
Omvänt upplever astronauter som återvänder till jorden ofta yrsel när de står upp, känd som ortostatisk hypotoni. Detta beror på att gravitationen på jorden är starkare än i rymden, och det är svårare att leverera blod från hjärtat till huvudet. I rymden kan blod levereras med mindre kraft, så försvagning av hjärtmusklerna kan också vara en orsak till yrsel när man står upp.

Vad händer med din kropp när du tillbringar lång tid i rymden?

Skelett och muskler försvagas

Om du vistas länge i rymden kommer dina muskler och skelett att försvagas, främst i benen och nedre delen av ryggen. Gravitationen verkar alltid på dig när du är på jorden, så även om du inte riktigt är medveten om att motstå gravitationen, använder du alltid musklerna i din underkropp. I rymden, där tyngdkraften är mycket svag, kan hållningen bibehållas utan att stå på benen, och det finns ingen anledning att använda benen för att röra sig. Musklerna försvagas och benmassan minskar om du vistas länge i rymden.
Därför pågår forskning för att verifiera, i rymden, effekterna av befintliga läkemedel för att förhindra benförlust av astronauter. Dessutom, för att förhindra försvagning av muskler och ben, tränar astronauter i cirka två timmar om dagen under sin vistelse på den internationella rymdstationen (ISS).

Är strålningen mer intensiv i rymden?

I yttre rymden, utan atmosfär, är strålningen mer intensiv och har stora effekter på människokroppen.
Jordens yta omsluts av atmosfären. Denna atmosfär ger det syre vi behöver för att andas, och skyddar också organismer från UV-strålar och strålning som träffar jorden. Astronauter som vistas i rymden, där det nästan inte finns någon atmosfär, utsätts för högre energistrålning än på jorden. Om en person utsätts för mycket högre energistrålning ökar risken att de utvecklar sjukdomar som cancer.
På JAXA arbetar vi hårt för att hålla exponeringen för rymdstrålning under en angiven nivå, och därmed förhindra att astronauter utvecklar hälsoproblem.

Förändras något förutom kroppen i rymden?

Människor kan uppleva intensiv stress när de lever i trånga utrymmen

ISS har betydligt mer livsutrymme än tidigare rymdfarkoster. Trots det är utrymmet för aktivitet extremt begränsat jämfört med livet på jorden. Astronauter utvecklar stress innan de ens inser det när de bor och arbetar tillsammans i ett trångt utrymme med andra astronauter under några månader. Astronauterna på ISS kommer från olika platser, inklusive Ryssland, Amerika, Kanada, Europa och Japan, så faktorer som språkbarriärer och kulturella skillnader kan också leda till stress. För att minska stressen för astronauter tillhandahålls en miljö där de kan prata med familj och vänner medan de är i rymden, och rymdmat förbättras.